Anonymous ID: 4f2bb9 Dec. 15, 2020, 6:10 a.m. No.12036898   🗄️.is 🔗kun

AIVD keurde onveilige informatiesystemen Buitenlandse Zaken onder druk goed

 

https://www.ad.nl/tech/aivd-keurde-onveilige-informatiesystemen-buitenlandse-zaken-onder-druk-goed~a7851105/

https://archive.li/wip/SQijD

 

Binnenlandredactie 11-12-20, 06:39

 

Inlichtingendienst AIVD heeft onder druk van het ministerie van Buitenlandse Zaken informatiesystemen goedgekeurd ondanks gebreken in de beveiliging, schrijft de Volkskrant. De dienst laat in een reactie weten daarbij een afweging te hebben gemaakt tussen ‘het belang van de veiligheid en de operationele continuïteit van de organisatie’. Het ministerie vindt de tekortkomingen ook ‘niet acceptabel’, maar heeft geen alternatief.

 

Onder ambtenaren van Buitenlandse Zaken neemt de onrust over de aanhoudende veiligheidsproblemen toe. Dat zeggen bronnen bij het ministerie en de inlichtingendienst tegen de krant. Ambtenaren blijven ondanks de problemen vertrouwelijke informatie rondsturen om de organisatie draaiend te houden. Het ministerie zou, volgens de ingewijden, zelf hebben aangedrongen op goedkeuring. ‘Om gezichtsverlies te voorkomen’, leest het.

 

Overleg met internationale partners geldt als kerntaak voor een ministerie van Buitenlandse Zaken. Geregeld wordt er vertrouwelijke informatie uitgewisseld, onder meer met de EU en de NAVO. Zonder goedkeuring van de AIVD mag het ministerie op de bestaande systemen de vertrouwelijke Navo- en EU-documenten niet langer versturen, maar moet voor communicatie gebruikmaken van reguliere post.

 

>> de verwijzing naar volkskrant artikel

https://web.archive.org/web/20201212003942/https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/buitenlandse-zaken-zette-aivd-onder-druk-om-gebrekkige-beveiliging-goed-te-keuren~be03447c/

 

>> en artikel

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/we-vertrouwen-elkaar-toch-hoe-buitenlandse-zaken-staatsgeheimen-al-jaren-niet-goed-beveiligt~b4b8c3b6/

 

 

Natuurlijk hebben ze het hier in alleen maar over 'bronnen', 'voormalig medewerker', 'Uit documenten in handen van' etc.

 

SSC-ICT is de hofleverancier van het rijk.