Anonymous ID: 63e9bb Dec. 20, 2020, 2:57 p.m. No.12108573   🗄️.is 🔗kun

Da novinari od početka postavljaju ovakva pitanja, Stožer bi bio raspušten davnih dana

 

PIŠE Mario Nakić

 

Vjerojatno ste vidjeli video s pressice stožera kada je novinar 24sata postavio neočekivano pitanje Davoru Božinoviću i Krunoslavu Capaku. Na jednostavno pitanje zašto i kafići ne bi mogli raditi pod istim epidemiološkim mjerama kao crkveni objekti, šef Stožera je šutio i prebacivao lopticu na glavnog državnog epidemiologa, a ovaj se zbunio kao dijete koje u školi odgovara potpuno nepripremljeno. "Pa…ovaj…Na pitanje zašto im se ne omogući odgovor je nemoguć."

 

Netko je brzo primijetio u komentarima da bi svaka pressica od početka koronaludila tako izgledala da su novinari radili svoj posao. Stvarno, ja sam ostao šokiran ovim pitanjem jer su se novinari dosad ponašali kao da postavljaju pitanja koja im je stožer pripremio. Prisjetimo se samo onoga kad je novinar Indexa Vojislav Mazzocco pitao Božinovića zašto policija ne spriječi mirni građanski prosvjed protiv vlasti. Na takvo novinarstvo smo, nažalost, navikli.

 

Što se onda dogodilo da su sada počeli postavljati ozbiljna i kritička pitanja o mjerama koja raskrinkavaju sav besmisao toga što stožer i vlada rade? Jednostavno, Vlada je progledala Crkvi kroz prste. Novinare je to malo raspizdilo (neke je raspizdilo i jako). Da Vlada ne podilazi Crkvi, novinari se nikada ne bi sjetili postaviti pitanje o smislenosti zatvaranja ugostiteljskih objekata i teretana. Pobogu, mediji su ti koji su najviše tražili da se ti objekti zatvore.

 

Sada im je k'o fol žao, ali to je samo zato što država nije zatvorila i crkve. Dakle, nije problem u tome što je tisućama ljudi onemogućen rad i što su objekti zatvoreni bez ikakvog ozbiljnog opravdanja, već to što nisu zatvorene i crkve.

 

No, svejedno, pitanje novinara 24 sata je na mjestu i napokon se vidjelo koliko naši "stručnjaci", koji nam kroje sudbinu i oduzimaju temeljne slobode kao od šale, uopće znaju što rade. Očito je da nemaju pojma i nisu u stanju argumentirati vlastite odluke. U bilo kojoj ozbiljnoj, uređenoj zemlji, to bi bio alarm za uzbunu, rušenje stožera i ukidanje svih njegovih mjera. Ali očito ništa od toga.

 

Čak i ankete na ravnokoronaškim portalima poput Indexa pokazuju da većina građana ne podržava nijednu mjeru. Ali ušli smo već dosta u sferu kad se obične građane ništa ne pita. Veći utjecaj na naše živote imaju likovi poput Đikića i Štagljara koji čak i ne žive u Hrvatskoj od nas samih.

 

Neki će reći da Capak, Božinović i Plenković zapravo ne odlučuju ni o čemu. Može se svašta pretpostaviti, recimo da je Andrej Plenković izvukao novac od EU u zamjenu za uvođenje lockdowna u Hrvatskoj - to u ovom trenutku uopće nije nevjerojatna opcija. Ili da su to sve učinili pod nezapamćenim pritiskom medija i Ivana Đikića. Ni to nije isključeno.

 

Ali to nas ne zanima, drugovi. Mi znamo tko je odgovoran i koga IMAMO pravo pozivati na odgovornost, a to su legitimno izabrani predstavnici vlasti u RH. Ako vi, gospodo, ne znate sami objasniti propise koje namećete svima nama, a itekako se tiču naših života i mnogima uzrokuju velike probleme, onda bolje podnesite ostavku. Ovo je već smiješno.

 

https://www.liberal.hr/stozer-mediji-krunoslav-capak-mjere-kafici-crkve-969