Anonymous ID: 7d7f56 March 29, 2021, 10:02 a.m. No.13322455   🗄️.is 🔗kun   >>6931 >>6936 >>7784

Onderzoek: ‘RUG werkt samen met Chinese ‘leger-universiteiten’

 

Net als vijf andere Nederlandse universiteiten onderhoudt de Rijksuniversiteit Groningen banden met universiteiten die gelieerd zijn aan het Chinese leger. Dat maakte het Delftse universiteitsmedium Delta afgelopen vrijdag bekend.

 

Volgens Delta werkt de RUG samen met universiteiten, die bekend staan als de ‘Seven Sons of National Defence’. Deze universiteiten worden door verschillende veiligheidsexperts bestempeld als zeer gevaarlijk als het gaat om veiligheid. Zeker de helft van het onderzoeksbudget aan deze universiteiten gaat naar militair onderzoek (raketten, gezichtsherkenning, militaire vliegtuigen en satellieten).

 

Het is niet bekend op welke gebieden de Rijksuniversiteit precies samenwerkt met de universiteiten. Volgens Delta blijkt dat op de TU Delft onderzoek is gedaan op het gebied van lucht- en ruimtevaarttechniek.

 

Kamervragen

Drie Kamerleden van de PVV hebben inmiddels Kamervragen gesteld aan minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de publicatie. Ze vragen de minister onder andere om bevestigingen over betrokkenheid van de RUG.

 

De fractie wil daarnaast een screening van de AIVD en de MIVD voor nieuwe Chinese studenten in Nederland. Ook moet de minister een zwarte lijst opstellen van Chinese universiteiten die een veiligheidsrisico vormen, zo stellen de indienende Kamerleden.

 

Meer problemen tussen RUG en China

De Rijksuniversiteit kwam de afgelopen maanden vaker in opspraak door haar samenwerking met Chinese universiteiten en overheidsinstellingen. Zo wordt er al tijden geprotesteerd tegen de samenwerking van de RUG met het Confucius Instituut Groningen, omdat het Chinees overheidsbeleid zou propageren naar Chinese studenten in Nederland.

 

Vorige week zegde de RUG haar financieringscontract op het het Chinese Hanban, nadat bleek dat een hoogleraar Chinees zich, vanwege zijn financiële verbintenis met dit instituut, niet kritisch mocht uitlaten over de Chinese overheid.

 

https://www.oogtv.nl/2021/03/onderzoek-rug-werkt-samen-met-chinese-leger-universiteiten/

Anonymous ID: 7d7f56 March 29, 2021, 10:16 a.m. No.13322559   🗄️.is 🔗kun   >>6931 >>6936 >>7784

China is een gevaar voor de democratische rechtsorde

 

De opkomst van China is de grootste geopolitieke uitdaging van onze tijd en een direct gevaar voor het functioneren van de liberale wereldorde. Het debat hierover blijft echter vaak steken bij een simplistische tegenstelling tussen handelsbelangen en mensenrechten. De nieuwe Nederlandse regering moet dringend articuleren hoe het nationale en Europese belang, en de democratische waarden waarin deze geworteld zijn, beschermd kunnen worden in een veranderende wereldorde.

 

De huidige crisis in de EU-China betrekkingen vanwege de Oeigoerensancties, en China’s woedende reactie daarop, laat het failliet zien van de Europese spagaat tussen de kortetermijnbelangen van het bedrijfsleven en zorgen over mensenrechten. Economische verstrengeling met China werd altijd gepresenteerd als een win-win situatie, gebaseerd op het idee dat een constructieve opstelling er toe zou leiden dat China geleidelijk aan zou liberaliseren, of op z’n minst dat China zich zou gaan gedragen als ‘responsible stakeholder’ in de door het Westen ontworpen economische orde.

 

Logische keuze

Het faciliteren van China’s opkomst door het openstellen van de westerse markt en het vrijuit delen van onze technologie was zo bezien een logische keuze, en zou ons bovendien ook de gelegenheid geven af en toe de mensenrechten aan de kaak te stellen. Het probleem is echter al lang niet meer hoe we China kunnen veranderen, maar dat het China is dat ons verandert.

 

Het is een illusie gebleken dat China zich steeds meer zou gaan gedragen naar de regels van de liberale wereldorde. De uitdaging is nu dat de democratische en liberale normen waarop de huidige orde gestoeld is, worden uitgedaagd door een nieuwe wereldmacht die deze waarden niet alleen niet deelt, maar probeert uit te hollen en te ondermijnen. President Xi Jinping heeft zijn doelen voor wat hij het ‘Nieuwe Tijdperk’ noemt duidelijk gearticuleerd, en deze laten zien hoe hij de globalisering en internationale orde vorm wil geven op een manier die recht doet aan China’s centrale status. Volgens de China-analist Daniel Tobin doet China dit door binnen bestaande internationale instituties de macht naar zich toe te trekken, en waar nodig alternatieve regionale organen in het leven te roepen. Maar nog belangrijker in de Chinese strategie is het doel de toonaangevende speler te worden in de technologieën van de toekomst zoals kunstmatige intelligentie en 6G, om zo vorm te kunnen geven aan de „infrastructuur van de volgende fasen van globalisering”. Dit alles gestut door de landen die de economische corridors vormen van de Nieuwe Zijderoute: het raamwerk van een langzaam richting China kantelende economische orde.

 

Als we democratische waarden willen behouden, zullen we hiervoor een strategie moeten ontwikkelen

 

Sporadische kritiek ten spijt, kiezen onze leiders er vooralsnog voor de Chinese strategische ambities te faciliteren. Een goed voorbeeld hiervan is de eind 2020 plotseling overeengekomen EU–China Comprehensive Agreement on Investment (CAI). Hiermee gaven EU-regeringsleiders zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron een duidelijk signaal af dat ze blijven inzetten op verdere economische verstrengeling.

 

Onderdrukking van Oeigoeren

Tegelijkertijd willen we China nog steeds met sancties kunnen veroordelen vanwege de draconische onderdrukking van de Oeigoeren, maar deze scheiding van politiek en economie is onhoudbaar binnen de verschuivende machtsverhoudingen.

 

Voor zover het probleem in Europa onderkend wordt, lijkt de conclusie vaak te zijn dat de opkomst van China toch onvermijdelijk is, en economische ‘ontkoppeling’ à la de Koude Oorlog niet meer realistisch is in een geglobaliseerde wereld.

 

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/29/china-is-een-gevaar-voor-de-democratische-rechtsorde-a4037638

Anonymous ID: 7d7f56 March 29, 2021, 10:20 a.m. No.13322585   🗄️.is 🔗kun   >>6931 >>6936 >>7784

‘Het Tibetaans boeddhisme verdunnen om een heel volk te laten verdampen’

 

Bitter Winter’s bespreking van het nieuwe rapport van International Campaign for Tibet. Het vernietigen van religie is de favoriete weg van de CCP om de Tibetaanse cultuur en ziel te vernietigen.

 

Religie is een fundamenteel kenmerk bij het bepalen van de cultuur van een volk (voor sommige geleerden zelfs het belangrijkste) en Tibet is een van die interessante gevallen waarin culturele identiteit en religie zo met elkaar verweven zijn dat het bijna onmogelijk is om het een van het ander te onderscheiden. De Chinese Communistische Partij (CCP) weet dit maar al te goed, en dit is de reden waarom in de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) – de entiteit op provincieniveau van de Volksrepubliek China (PRA) die ruwweg de helft van het historische Tibet uitmaakt en in het geheel niet autonoom is – de endemische oorlog tegen religie (alle religies) die het Chinese regime overal op zijn grondgebied kenmerkt, de vorm aanneemt van een eigenaardige politieke strijd tegen het Tibetaanse boeddhisme in al zijn vormen.

 

Dit is zo geweest vanaf het begin (van de bezetting van Tibet) , en het is zo gebleven gedurende de ergste jaren van het Maoïsme. Zij heeft de vorm aangenomen van de belachelijke poging om te bepalen wie een naar behoren gereïncarneerde boeddhistische lama is door een schaamteloos atheïstisch en materialistisch regime, en wordt thans opnieuw aangewakkerd door een nieuwe golf van misdaden tegen Tibetaanse boeddhisten, zowel geestelijken als leken.

 

De CCP heeft in feite geleerd dat het controleren en hardhandig onderdrukken van geestelijken de sleutel is tot het controleren en onderdrukken van de Tibetanen als een volk. Dit wordt gedocumenteerd in een nieuw rapport. Het is getiteld Party Above Buddhism: China’s Surveillance and Control of Tibetan Monasteries and Nunneries en het is de laatste publicatie van de International Campaign for Tibet (ICT), waarvan de Raad van Bestuur wordt voorgezeten door de beroemde Amerikaanse acteur Richard Gere, zelf een boeddhist in de Tibetaanse traditie, meer bepaald van de Gelugpa school.

 

Zoals de titel duidelijk maakt, is het doel van de CCP religie en culturele identiteit te vervangen in de harten en geesten van de Tibetanen – en hun lichaam en geesten te mishandelen wanneer dat niet lukt. Kortom, een Tibetaan mag alleen boeddhist zijn als hij of zij zijn of haar geloof en gewoonten onderwerpt aan de controle van de partij, want uiteindelijk is de enige toegelaten god in China de CCP zelf. Deze mengeling van directe vervolging en poging tot domesticatie, zoals de afwisseling van stok en wortel, is het eigenaardige kenmerk van de PRA wanneer het regime geconfronteerd wordt met een sterke gemeenschapsidentiteit of gevestigde religie die niet gemakkelijk snel en onzichtbaar uit te schakelen is.

 

https://boeddhistischdagblad.nl/achtergronden/162056-het-tibetaans-boeddhisme-verdunnen-om-een-heel-volk-te-laten-verdampen/

Anonymous ID: 7d7f56 March 29, 2021, 10:22 a.m. No.13322603   🗄️.is 🔗kun   >>6931 >>6936 >>7784

'Gegevens van miljoenen Telfort-klanten toegankelijk voor Chinees bedrijf Huawei'

 

Het Chinese bedrijf Huawei heeft onbeperkt toegang gehad tot gegevens van miljoenen klanten van Telfort. Het bedrijf kon klantenbestanden uit de data van Telfort halen. KPN, het moederbedrijf van Telfort, wist hier in 2011 al van maar deed verder weinig met de ontdekking, schrijft de Volkskrant.

 

Huawei was verantwoordelijk voor de klant- en facturatieomgeving van Telfort. KPN deed hier in 2011 onderzoek naar, wat 'verontrustende signalen' naar boven zou hebben gebracht. Huawei zou toegang hebben gehad tot alle klantgegevens, onbeperkt en zonder enig toezicht. Het Chinese bedrijf had zichzelf de positie gegeven om dit te allen tijde te raadplegen, en deed dit ook.

 

Na de bevindingen in 2011 werd er door KPN geen nader onderzoek ingesteld naar het inzien en verplaatsen van de klantenbestanden door Huawei. Klanten werden ook niet geïnformeerd en er is geen melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat laatste was overigens toendertijd nog geen verplichting.

 

Volgens KPN was er 'geen enkele aanleiding te veronderstellen dat er gegevens van Telfort-klanten waren ontvreemd, door wie dan ook'. De systemen zijn inmiddels niet meer in gebruik en volgens de KPN zijn 'alle verbetermaatregelen' in de jaren erna opgevolgd en doorgevoerd.

 

'AIVD waarschuwde voor Chinese spionage'

Wat deze situatie mogelijk zorgelijk maakt, is dat KPN meermaals is gewaarschuwd voor spionage vanuit China. Volgens de AIVD kwamen meerdere bestanden van Chinese spionagegroepen overeen met die van KPN, wat er dus mogelijk op wijst dat de bestanden van de KPN gelekt zijn naar de spionagegroepen. De AIVD zou een 'verborgen pad' hebben ontdekt richting de gegevens van KPN en Huawei zou de enige zijn die bij die gegevens kon.

 

Spionage vanuit China is al langer een punt van aandacht voor inlichtingendiensten. Telecombedrijven zijn een gewild doelwit, vanwege de enorme hoeveelheden data die ze bezitten.

 

Huawei gedeeltelijk uitgesloten op 5G-netwerk

Ook het Nederlandse kabinet vreest voor spionage vanuit China via Huawei. Zo is het bedrijf uitgesloten van de gevoeligste delen van nieuwe 5G-netwerken, maar mag het bedrijf wel nog netwerkapparatuur leveren. Groot-Brittannië staat dat helemaal niet toe, het land heeft het Chinese bedrijf officieel verbannen. Ook België heeft plannen om Huawei te weren.

 

https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/gegevens-van-miljoenen-telfort-klanten-toegankelijk-voor-chinees-bedrijf-huawei/