Anonymous ID: b08a15 March 31, 2021, 8:48 a.m. No.13337113   🗄️.is 🔗kun   >>6931 >>6936 >>7784

Ook op zee wil Nederland niet wijken voor Chinese intimidatie: fregat vaart mee met Brits eskader richting Zuid-Chinese Zee

 

In een stap die de relatie met China verder op scherp kan zetten, zal het Nederlandse fregat Zr. Ms. Evertsen later dit jaar Japan aandoen en waarschijnlijk ook door de Zuid-Chinese Zee varen die door China wordt geclaimd. Het fregat zal onderdeel zijn van een Brits vlooteskader. Ook Frankrijk, Duitsland en Canada sturen dit jaar marineschepen naar deze wateren om het belang van vrije doorvaart te onderstrepen.

 

China claimt circa 90 procent van de Zuid-Chinese Zee, wat tot steeds hoger oplopende spanningen leidt in de regio. Europese landen maken zich hierover in toenemende mate zorgen en willen een gebaar maken tegen Chinese intimidatie in het gebied. De Chinese claim gaat volgens hen in tegen het VN-Zeerechtverdrag. Vorige maand patrouilleerden een Franse nucleaire onderzeeboot en een Frans fregat ook al in de Zuid-Chinese Zee.

 

Volgens Defensie is het nog te vroeg om details te geven over de geplande reis. Het multinationale vlootverband, dat is opgebouwd rondom het nieuwe Britse vliegdekschip HMS Queen Elisabeth, zal Japan aandoen en vlootbezoeken brengen aan bondgenoten en bevriende Aziatische landen, volgens de site Marineschepen.nl. De Evertsen is een zogenoemd luchtverdedigings- en commandofregat, dat in het Britse eskader – waarin ook fregatten, bevoorradingsschepen en onderzeeboten zijn opgenomen – een bijdrage levert aan de luchtverdediging.

 

Gevraagd naar een eventuele vaarroute door de Zuid-Chinese Zee, zegt een Defensiewoordvoerder: ‘Er is in het kabinet gesproken over de reis van de Evertsen en tot nu toe heeft dat er niet toe geleid dat we zeggen: we doen bepaalde zaken niet.’ Nederland is al in 2018 door de Britten gevraagd om deze bijdrage. ‘Ons uitgangspunt is dat we het VN-Zeerechtverdrag niet schenden. Voor ons biedt deelname ongekende mogelijkheden om te oefenen in zo’n groot vlootverband.’

 

Britse veiligheidsstrategie

Het door de Britten geleide vlootverband, dat eind mei vertrekt en in december terugkeert, wordt de eerste langdurige operationele inzet voor de Queen Elisabeth, een van de twee vliegdekschepen waarmee de Britten het mondiale karakter van hun nieuwe veiligheidsstrategie willen onderstrepen. China waarschuwde de Britten in januari tegen het sturen van oorlogsschepen naar deze wateren.

 

Voor de VVD is het geen probleem als het fregat de Zuid-Chinese Zee doorkruist. ‘De Chinese claim op de Zuid-Chinese Zee wordt niet gesteund door het internationaal recht’, zegt VVD-Kamerlid Sven Koopmans daarover. ‘Wij steunen het recht op vrije doorvaart door internationale wateren. Dat is enorm belangrijk.’ Het CDA broedt nog op een standpunt. Bram van Ojik (GroenLinks) vindt dat Nederland zich niet moet laten weerhouden door Chinese claims, maar pleit wel voor transparantie, bijvoorbeeld door het land tevoren in te lichten, en het ‘niet onnodig provoceren’ van China.

 

Sjoerd Sjoerdsma (D66), die deze week nog getroffen werd door sancties van China als reactie op EU-maatregelen, wil niet reageren zolang niet is bevestigd dat Nederland gaat deelnemen aan een zogeheten freedom of navigation operation (Fonop). Maar volgens Defensie is geen sprake van zo’n operatie waarbij expres langere tijd wordt verbleven (‘rondjes gevaren’) in betwiste wateren – net iets anders dan een gewone doorvaart, waarvan nu sprake is. De toenemende Europese aanwezigheid in Azië en de Zuid-Chinese Zee is geen toeval. China staat steeds meer op de radar van de Navo en de Chinese druk op landen in (en buiten) de regio is niet onopgemerkt gebleven.

 

Investeringsakkoord met EU

Door de sancties over en weer tussen de EU en China, komt ook het EU-investeringsakkoord met China in de problemen dat eind vorig jaar werd gesloten. In het Europees Parlement gaan stemmen op het verdrag af te keuren zolang de sancties tegen europarlementariërs in stand blijven. In Nederland kan de Tweede Kamer het verdrag niet blokkeren, de regering wel. Een Kamermeerderheid stemde woensdag op initiatief van de ChristenUnie tegen het akkoord – voordat het verdrag in werking kan treden, moet China eerst vier internationale arbeidsconventies ratificeren en uitvoeren, meent de Kamer.

 

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/ook-op-zee-wil-nederland-niet-wijken-voor-chinese-intimidatie-fregat-vaart-mee-met-brits-eskader-richting-zuid-chinese-zee~b3a2f44f/

Anonymous ID: b08a15 March 31, 2021, 12:29 p.m. No.13338653   🗄️.is 🔗kun   >>6931 >>6936 >>7784

==Chaotisch debat in kersvers geïnstalleerde Kamer brengt formatie verder onder hoogspanning

==

 

De geslepen Wilders slaagt in zijn opzet. Behalve een manier om antwoord te krijgen op de vraag wie er achter de notities zit, doet hij vragen rijzen over de openheid van met name demissionair premier Rutte.

 

Zo begint de nieuwe zittingsperiode van de Kamer waar de vorige eindigde, bij een fel debat over transparantie en het primaat van de Tweede Kamer. Het kabinet Rutte-III viel op de valreep over de toeslagenaffaire. Niet alleen het onrecht dat de slachtoffers was aangedaan bleef daarna hangen, ook de ondoorzichtige regeerstijl van Rutte. Dankzij Pieter Omtzigt kreeg diens hang naar vertrouwelijkheid zelfs een naam: de Ruttedoctrine. Denk-voorman Farid Azarkan haalt de toeslagenaffaire aan, als hij zegt dat hij de door Rutte beloofde transparantie nog niet gezien heeft.

 

https://www.trouw.nl/politiek/chaotisch-debat-in-kersvers-geinstalleerde-kamer-brengt-formatie-verder-onder-hoogspanning~bc8d11b1/

Anonymous ID: b08a15 March 31, 2021, 12:38 p.m. No.13338703   🗄️.is 🔗kun   >>6931 >>6936 >>7784

Wybren van Haga wast Ab Osterhaus en Tijs van den Brink de oren: ‘Virologen hebben hun gloriemoment!’

 

Wybren van Haga was gisteravond bij Op1 om daar tekst en uitleg te geven over het coronastandpunt van Forum voor Democratie. Natuurlijk werd hij van alle hoeken aangevallen door presentator Tijs van den Brink, vaccinverkoper en viroloog Ab Osterhaus en Sander Schimmelpenninck. Maar de FVD’er bleef fier overeind: hij wankelde geen moment en veegde af en toe op schitterende wijze de vloer aan met de coronaverkondigers aan tafel.

 

https://www.dagelijksestandaard.nl/2021/03/filmpje-wybren-van-haga-wast-ab-osterhaus-en-tijs-van-den-brink-de-oren-virologen-hebben-hun-gloriemoment/

 

https://www.npostart.nl/op1/30-03-2021/POW_04917717

Anonymous ID: b08a15 March 31, 2021, 1:39 p.m. No.13339032   🗄️.is 🔗kun   >>6931 >>6936 >>7784

WHO-chef wil onderzoek naar covid laboratoriumlek

 

Onwaarschijnlijk

Onderzoeker Marion Koopmans van het RIVM, die deel uitmaakte van het WHO-team, verklaarde kort geleden nog tegen de NOS dat zo’n ongeval ‘hoogst onwaarschijnlijk’ is. Ze wordt nu kennelijk teruggefloten door haar hoogste baas. Dezelfde Koopmans kreeg overigens onlangs nog de Machiavelli-prijs voor communicatie.

 

"Hoewel het team heeft geconcludeerd dat een laboratoriumlek de minst waarschijnlijke hypothese is, vereist dit verder onderzoek", zei Tedros in een verklaring. De WHO-chef heeft consequent gezegd dat alle onderzoekslijnen open zijn, maar de opmerkingen van dinsdag markeren de eerste keer dat hij speculeert over de mogelijkheid van een onbedoelde ontsnapping.

 

Onvolledig

Een groep van meer dan een dozijn landen legde een gezamenlijke verklaring af waarin stond dat het missierapport "geen toegang had tot volledige, originele gegevens en monsters" en riep op tot meer transparantie.

 

"We ondersteunen een transparante en onafhankelijke analyse en evaluatie van de oorsprong van Covid, vrij van inmenging en ongepaste beïnvloeding”, aldus de verklaring. "We sluiten ons aan bij het uiten van zorgen over de recente door de WHO uitgebrachte studie in China."

 

Covid al eerder buiten Wuhan

Dat de covid-pandemie niet op de vismarkt in Wuhan is begonnen bleek al eerder uit een onderzoek, dat in het wetenschappelijke en gerenommeerde tijdschrift Science werd gepubliceerd.

 

https://www.duurzaamnieuws.nl/who-chef-wil-onderzoek-naar-covid-laboratoriumlek/