Anonymous ID: 075c6d May 8, 2019, 11:43 a.m. No.6447345   🗄️.is 🔗kun   >>5196

Waarom weer verdeeldheid creëeren?

Van gele hesjes naar oranje??

 

https://www.nu.nl/binnenland/5881875/rotterdamse-gele-hesjes-voortaan-in-het-oranje-na-handweigering.html

 

Handweigering zet kwaad bloed: Rotterdamse gele hesjes voortaan in het oranje

De Rotterdamse gele hesjes veranderen van kleur en demonstreren voortaan in het oranje. Ze doen dit vanwege de ontmoeting van vijf gele hesjes en premier Rutte gisteren in Den Haag, waarbij twee demonstranten weigerden hun gastheer een hand te geven. Eentje presteerde het zelfs om telefonerend Het Torentje binnen te lopen.

 

Voorman Marco de Haas van de Rotterdamse gele hesjesbeweging gaat vandaag nog oranje hesjes inslaan, zodat hij die voor aanvang van de eerstvolgende demonstratie kan uitdelen aan zijn mede-sympathisanten. ,,De handweigeraars hebben de beweging besmeurd, en dat is een schande’’, foetert De Haas, die afgelopen maanden in Rotterdam sympathie wist te wekken met zijn vreedzame protestmarsen. ,,Wat je ook van Rutte vindt, geef hem op zijn minst fatsoenlijk een hand. Desnoods knijp je er flink in.’’

 

Lees ook

Voorman gele hesjes verlaat Torentje huilend: ‘Het was een pittig gesprek’

Voorman gele hesjes verlaat Torentje huilend: ‘Het was een pittig gesprek’

Lees meer

Gele hesjes voor 25ste keer de straat op in Frankrijk, opkomst neemt af

Gele hesjes voor 25ste keer de straat op in Frankrijk, opkomst neemt af

Lees meer

Handweigeraar Ingeborg Westerhoff, tevens woordvoerster van de 'gele tak’, reageert laconiek op de afsplitsing. ,,Ach, ze doen maar. Extreem links probeert de Rotterdamse beweging te kapen. Ze zochten alleen nog een aanleiding om zich los te wrikken.’’ Over het niet geven van een hand aan Rutte zegt ze: ,,Ik wist niet dat Nederland zo bekrompen is en daarover zou vallen. Tegen een ieder die zich gekwetst voelt zeg ik: sorry.’’

 

Wat je ook van Rutte vindt, geef hem op zijn minst fatsoen­lijk een hand

Marco de Haas , Voorman Rotterdamse Gele Hesjes

Jan Dijkgraaf, de grondlegger van de Rotterdamse gele hesjes en voorganger van De Haas, opperde eerder al eens om oranje tot lijfkleur uit te roepen. Dit om een onderscheid te maken met de Franse gele hesjes, die geregeld het nieuws halen vanwege het gebruik van geweld. De Rotterdamse demonstranten kozen uiteindelijk toch voor geel, omdat oranje associaties kan oproepen met de op een fiasco uitgelopen Oranjerevolutie in Oekraïne in 2004. ,,Door dat onbeschofte gedrag van die twee hesjes moeten we nu alsnog van kleur veranderen’’, zegt De Haas.

 

Rechts

De Rotterdamse hesjes komen zaterdag voor het eerst in actie in hun nieuwe outfit. Ze steken aan het einde van de ochtend zingend de Erasmusbrug over en lopen dan door naar de Markthal. Het standpunt van de demonstranten – die zichzelf links noch rechts willen noemen – is onveranderd: ze willen een overheid die beschermt, die luistert naar de burger. Dat is volgens hen al jaren niet meer het geval.

 

De eerste gele hesjesdemonstraties in Rotterdam trokken rond de 100 tot 200 demonstranten. Na een aantal weken nam dat aantal af tot zo’n 60. De Haas verwacht zaterdag en de zaterdag daarop een grotere opkomst vanwege het warmere weer en de Europese verkiezingen op 23 mei.