Anonymous ID: 4f9744 June 24, 2019, 10:05 a.m. No.6831341   🗄️.is 🔗kun

Landelijk alarmnummer 112 ligt eruit

 

Het noodnummer 112 is maandag sinds ongeveer 16.00 uur landelijk niet bereikbaar door een grote telefoonstoring. Ook het meldkamernummer van de politie (0900-8844) is niet bereikbaar. Alle agenten in dienst zijn de wijk in gestuurd.

 

Alternatieve landelijke noodnummers

Voor 112 bel: 088-6628240

Voor 0900-8844 bel: 088-9659630

Inmiddels zijn er twee landelijke alternatieve noodnummers ingesteld, namelijk 088-6628240 voor 112 en 088-9659630 voor 0900-8844. Via NL-Alert zijn in sommige regio's lokale vervangende telefoonnummers verspreid. Ook delen lokale hulpdiensten massaal hun 06-nummers op sociale media.

 

In geval van nood kunnen mensen ook naar openbare gebouwen gaan. Daar kan via het C2000-systeem hulp worden ingeroepen.

 

De hinder is veroorzaakt vanwege een landelijke storing bij KPN. Op Allestoringen.nl zijn maandagmiddag duizenden klachten binnengekomen. "Gezien de impact heeft het de allerhoogste prioriteit dit zo snel mogelijk op te lossen", aldus KPN.

 

Mensen die geen klant zijn bij KPN, maar wel naar KPN-klanten proberen te bellen, krijgen vanwege de storing eveneens geen gehoor. Klanten van bijvoorbeeld Vodafone of T-Mobile moeten onderling wel kunnen bellen.

 

Volgens KPN zit de storing in het 4G-telefoonnetwerk. Het probleem kan handmatig worden opgelost. Mensen kunnen wel met elkaar bellen als beide gesprekspartners hun 4G uitzetten via de instellingen van hun telefoon.

 

Noodmeldingen via sociale media

 

Er wordt volop aan de storing gewerkt, zo laat de politie weten. "We komen zo snel mogelijk met meer informatie." Wie nu 112 belt, krijgt niets te horen.

 

Verschillende agenten en politiekorpsen roepen op om noodmeldingen te doen via sociale media, zoals Instagram, Facebook en Twitter.

 

Als gevolg van de storing zijn bijvoorbeeld ook gemeenten en ziekenhuizen telefonisch niet bereikbaar.

Anonymous ID: 4f9744 June 24, 2019, 10:23 a.m. No.6831423   🗄️.is 🔗kun

Huawei beheert de klantsystemen van KPN

 

maandag 27 mei 2019 | 08:20 CET | Nieuws

Huawei beheert de software voor klantgegevens van KPN, schrijft Trouw. De gegevens van miljoenen KPN-klanten worden hierin beheerd. De krant heeft een document ingezien waarin Huawei de transformatie beschrijft van de systemen van KPN.

 

Huawei is solution provider voor onder meer de systemen voor bestellingen, facturatie en beheer van klantgegevens. Huawei is momenteel ook betrokken bij verdere ontwikkeling van de IT-systemen van KPN. Nederlandse technici werken daarvoor direct samen met technici in China. In juni 2012 is deze samenwerking ook aangekondigd.

 

Het document dat Trouw heeft gezien, beschrijft dat KPN in 2013 besloten heeft om 80 bestaande OSS/BSS systemen te vervangen door een systeem van Huawei. Dat roept de vraag op of en in welke mate medewerkers van Huawei toegang hebben tot klantgegevens van KPN. Die vragen waren er in oktober 2012 ook al.

 

KPN: aangescherpte veiligheidseisen

KPN wil in een reactie niet toelichten welke leveranciers het bedrijf gebruikt voor zijn systemen. KPN stelt dat het strikte toegangsafspraken heeft met leveranciers van interne softwaresystemen, die ook actief gemonitord worden. De veiligheidseisen zijn bovendien recentelijk aangescherpt. Ook zegt KPN dat het, na jaren van outsourcing van IT, ‘het beheer van netwerken en systemen weer in toenemende mate zelf’ gaat doen.

 

Frank Groenewegen, chief security expert bij cybersecurity bedrijf Fox-IT, stelt echter dat het heel risicovol is om zo’n verwevenheid te hebben met een leverancier. Het is dan belangrijk om te weten hoe het in de praktijk geregeld is.

 

https://www.telecompaper.com/nieuws/huawei-beheert-de-klantsystemen-van-kpn–1294338

 

https://www.ad.nl/economie/omstreden-huawei-beheert-cruciale-data-kpn~a76484c9

Anonymous ID: 4f9744 June 24, 2019, 10:45 a.m. No.6831549   🗄️.is 🔗kun

Google investeert 1 miljard euro in uitbreiding Nederlandse datacenters

 

Google investeert 1 miljard euro in de uitbreiding van zijn datacenters in Nederland. In Middenmeer komt een geheel nieuwe opslaglocatie, het bestaande center in de Groningse Eemshaven wordt uitgebreid. Het is de eerste keer dat de Amerikaanse techreus buiten thuisland VS twee datacenters in één land telt.

 

24-06-19, 15:31

Google opende in 2016 zijn eerste datacenter in de Eemshaven. Vorig jaar maakte het techbedrijf bekend die opslagfaciliteit flink uit te breiden voor een half miljard euro. Nu volgt een nieuwe uitbreiding. Aanleiding voor Google's expansiedrift is de sterk groeiende vraag naar diensten als YouTube en Gmail.

 

Om die reden bouwt Google ook een gloednieuw datacenter in Middenmeer, gemeente Hollandse Kroon. De komst naar de kop van Noord-Holland werd vorig jaar al bekend, toen het bedrijf 70 hectare kocht op bedrijventerrein Agriport. De locatie is in trek, ook concurrent Microsoft bezit er al twee datacenters, een investering van 2 miljard euro. Er is koelwater en energie in overvloed, ook komen in Noord-Holland diverse wereldwijde internetkabels aan land. De Amsterdam Internet Exchange, een internationaal internetknooppunt, ligt om de hoek.

 

Goed te beveiligen

Al met al komen de investeringen van Google in Nederland uit op 2,5 miljard euro sinds 2016. Volgens Joe Kava, vice-voorzitter van Google Global Data Centers is het de eerste keer dat het bedrijf twee datacenters in één land krijgt, buiten thuisland VS. ,,Nederland is de Europese leider in datacenters, ook is jullie land één van de digitale koplopers in Europa.’’

 

Hij wijst op de uitstekende digitale infrastructuur, de beschikbaarheid van hooggekwalificeerd personeel en voldoende duurzame energiebronnen in de buurt. ,,Verder zijn de locaties zeer goed te beveiligen, wat voor ons één van de belangrijkste voorwaarden is bij het ontwerp van datacenters. De privacy van onze gebruikers gaat boven alles.’’

 

Belangrijk noemt Kava daarnaast de steun van de lokale gemeenschap. ,,Al deze factoren maken het voor ons bijzonder aantrekkelijk om in Nederland te investeren.’’ Naast Nederland heeft Google in Europa momenteel nog datacenters in Ierland, België en Finland.

 

https://www.ad.nl/tech/google-investeert-1-miljard-euro-in-uitbreiding-nederlandse-datacenters~a6cf6d68/