Anonymous ID: 4a995f Feb. 18, 2020, 12:52 a.m. No.8172042   🗄️.is 🔗kun   >>4408

Het Confucius Instituut: spionage of waardevolle kennis?

 

De Chinese overheid heeft via haar Confucius Instituten een flinke vinger in de pap in het Nederlands onderwijs. Politici maken zich zorgen en vrezen voor spionage.

 

18 februari 2020

Is het een propaganda-instrument van de Chinese overheid in het buitenland of levert het Confucius Instituut waardevolle kennis? De vraag is actueel na een schandaal bij een Belgische universiteit, waar twee instellingen de samenwerking opzegden met hun Confucius Instituten. Dat zijn een soort wetenschappelijke centra die onder de paraplu van een buitenlandse universiteit Chinese taal en cultuur over de wereld verspreiden. Ze worden gefinancierd door de Chinese overheid.

 

Zo’n tien jaar geleden werden de instituten met open armen ontvangen, ook in Nederland waar de Rijksuniversiteit Groningen, Zuyd Hogeschool en Universiteit Leiden een samenwerkingsverband zijn aangegaan. De Leidse universiteit zegde de samenwerking vorig jaar op omdat die ‘niet meer past bij de China-strategie’.

 

In vijftien jaar tijd zijn er meer dan vijfhonderd Confucius Instituten in 134 landen geopend. Ze zouden een brug vormen tussen buitenlandse en Chinese samenlevingen: ze geven cursussen in taal en cultuur, sturen lesmaterialen naar middelbare scholieren, zoeken samenwerking met het bedrijfsleven en ze leveren geld. China wordt in economisch opzicht immers belangrijker en dan is het handig dat Chinese kennis aanwezig is…

 

https://www.trouw.nl/onderwijs/het-confucius-instituut-spionage-of-waardevolle-kennis~be8d230a/

Anonymous ID: 4a995f Feb. 18, 2020, 12:54 a.m. No.8172048   🗄️.is 🔗kun

België houdt grens dicht voor directeur Confucius-instituut

 

https://www.trouw.nl/buitenland/belgie-houdt-grens-dicht-voor-directeur-confucius-instituut~b85a21f93/

 

De Chinese directeur van het Brusselse Confucius-instituut mag het land niet meer in. Het instituut is verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Nederlandse universiteiten. Professor Xinning Song wordt ervan verdacht zijn netwerk te hebben ingezet voor de Chinese inlichtingendienst. Dat schrijft de Belgische krant De Morgen. Het werkvisum van Song, tevens hoogleraar aan de Chinese Renmin Universiteit in Peking, was deze zomer verlopen. Hij vroeg dat opnieuw aan, maar de Belgische IND weigerde. Hij mag acht jaar lang de Schengenzone niet in. “Dat wijst erop dat de Belgische inlichtingendiensten hem beschouwen als bedreiging”, schrijft de krant.

 

Confucius-instituten, bedoeld om wereldwijd de Chinese taal en cultuur te bevorderen, zijn al veel langer in opspraak. Met name in de Verenigde Staten en Canada. Vorig jaar waarschuwde de Amerikaanse FBI al voor spionage-activiteiten. De instituten worden geleid door het hoofdkantoor dat is gelieerd aan het Chinese ministerie van onderwijs. Nederland kent twee Confucius-instituten: in Groningen wordt samen gewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool en in Maastricht met Zuyd Hogeschool. De Universiteit Leiden beëindigde in februari de samenwerking, omdat die niet meer past in ‘de Chinastrategie van de universiteit’.

 

CDA-Kamerleden stelden eerder al Kamervragen over de Confucius-instituten. Grootste bezwaar is dat contracten die universiteiten met de instituten sluiten geheim moeten blijven. Ook zouden politiek gevoelige onderwerpen niet ter sprake komen. In Nederland financieren de Confucius-instituten ook ‘Confucius-classrooms’ om taal- en cultuuronderwijs op middelbare scholen te stimuleren. Zestien scholen krijgen 10.000 dollar per jaar.

Anonymous ID: 4a995f Feb. 18, 2020, 12:57 a.m. No.8172062   🗄️.is 🔗kun   >>4408

Kinderdagverblijven mogen straks niet-gevaccineerde kinderen weigeren

 

Kinderdagverblijven mogen in de toekomst kinderen weigeren die niet zijn gevaccineerd. Er is alsnog een meerderheid in de Tweede Kamer voor een intiatiefvoorstel van D66.

 

De partij is al langer bezig met het plan, maar verschillende partijen hadden twijfels. In het oorspronkelijke plan stond dat kinderdagverblijven ook kinderen mochten weigeren die om medische redenen niet ingeëent konden worden. In het nieuwe plan is dat punt geschrapt.

 

Door die aanpassingen krijgt het plan volgens RTL Nieuws zeker steun van de VVD, PVV, PvdA en Forum voor Democratie.

 

Onder landelijk gemiddelde

In Amsterdam lag vorig jaar de vaccinatiegraad van kinderen onder het landelijk gemiddelde. De vaccinatiegraad voor de meeste vaccinaties lag tussen de 0,8 en 2,3 procent lager dan gemiddeld.

 

In vergelijking met andere grote steden als Utrecht, Rotterdam en Den Haag is het percentage gevaccineerde zuigelingen zelfs twee tot drie procent lager.

 

Kritische hoogopgeleide ouders

Het stadsbestuur gaf vorig jaar aan dat de afname onder andere komt door een groep kritische, veelal hoogopgeleide ouders in Amsterdam, die het Rijksvaccinatieprogramma niet volgen. Andere ouders hebben dusdanige problemen, bijvoorbeeld financieel, dat vaccineren geen prioriteit is.

 

Ook is er veel in- en uitstroom van gezinnen in Amsterdam, waarbij niet alle kinderen en jongeren al voldoende zijn gevaccineerd.

 

https://www.at5.nl/artikelen/200157/kinderdagverblijven-mogen-straks-niet-gevaccineerde-kinderen-weigeren

Anonymous ID: 4a995f Feb. 23, 2020, 2:23 a.m. No.8224648   🗄️.is 🔗kun

minister Blok wil Iraanse president Rohani verleiden met handel

 

Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft in Teheran tegen de Iraanse president Rohani gezegd dat hij wil dat Iran verandert. "Het land staat nu helemaal aan de verkeerde kant", licht hij toe aan NOS-verslaggever Albert Bos.

 

"Ik kom met een heldere boodschap", zegt Blok. "Irans rol is vaak negatief, ook in de regio. Het land steunt het regime in Syrië, terrorisme in Jemen en maakt kernwapens."

 

Blok wil Iran proberen te verleiden met handel. Het land zit in een belabberde economische situatie, mede door internationale sancties. "Als Iran bereid is om zijn gedrag te veranderen, kunnen Nederland en Iran weer handel drijven zodat mensen meer welvaart krijgen."

 

Vluchtelingenstroom

 

Daarnaast heeft Nederland nog een ander belang. Blok vreest bij grote instabiliteit een nieuwe vluchtelingenstroom. Hij is de eerste Europese minister die na de oplopende spanningen van begin dit jaar is ontvangen door de Iraanse president. Eerder reisde EU-buitenlandchef Borell al af naar het land.

 

Aanleiding voor het bezoek van Blok zijn de ontwikkelingen in het gebied. Nederland heeft een schip gestuurd naar de Straat van Hormuz om een veilige doorvaart te garanderen. Daarnaast wil Blok ook een diplomatiek spoor bewandelen. De komende tijd zullen waarschijnlijk meer Europese ministers volgen.

 

https://nos.nl/artikel/2324112-blok-wil-iraanse-president-rohani-verleiden-met-handel.html

 

Qdrops [Hassan Rouhani]

 

https://www.qmap.pub/read/2180

https://www.qmap.pub/read/1948

https://www.qmap.pub/read/1943