Anonymous ID: dc02bf Jan. 31, 2020, 11:17 a.m. No.7980062   🗄️.is 🔗kun

Wegpiraat (33) vlucht met 230 km p/u voor politie: ‘Dacht dat aliens me kwamen halen’

 

https://www.ad.nl/breda/wegpiraat-33-vlucht-met-230-km-p-u-voor-politie-dacht-dat-aliens-me-kwamen-halen~a82fd0ed/

 

Met snelheden tot wel 230 kilometer per uur jakkerde Maynard A. over de A27 van Oosterhout naar Breda. Zijn rijbewijs was een paar uur ervoor al afgenomen, maar dat weerhield hem niet. Agenten die hem achtervolgden dropen af: te gevaarlijk om deze achtervolging voort te zetten.

 

Pieter van Klinken 31-01-20, 16:41 Laatste update: 19:55 Bron: BN

 

De 33-jarige man - zonder vaste woon- of verblijfplaats - moest zich vandaag bij de rechtbank in Breda verantwoorden voor zijn maniakale rijstijl op vrijdag 26 juli vorig jaar. Want het ging niet alleen veel te hard. Hij haalde rechts in, reed over vluchtstroken, vlak langs de middenberm, over uitvoegstroken.

 

Justitie verweet hem met name vier pogingen tot doodslag op de achtervolgende agenten. Hij zou op ze zijn ingereden. ‘We konden net op tijd wegsturen', vertelden de betrokken agenten uit twee verschillende auto's. De agenten lieten de man tot hun spijt rijden, want het was te gevaarlijk om hem nog te achtervolgen. Anderhalve week later werd hij alsnog gepakt.

 

Zwaailicht

De achtervolging begon nadat een onopvallende politieauto de hardrijdende man in de gaten kreeg. Toen ging het zwaailicht op het dak en stoof Maynard A. ervandoor. De reden? ,,De laatste anderhalf, twee jaar had ik heel veel gedachten over aliens. Ik dacht dat het misschien een ufo was. Dat ze me zouden komen halen met hun schip.”

 

Dat waanidee liet hij eerder die dag bij Almere ook al horen. Toen werd hij door agenten gepakt omdat hij 64 kilometer per uur te hard reed. De dienders zagen in zijn kofferbak een helm liggen. Die was om hem te beschermen tegen de aliens, zei hij toen.

 

De laatste anderhalf, twee jaar had ik heel veel gedachten over aliens. Ik dacht dat het misschien een ufo was. Dat ze me zouden komen halen met hun schip

 

De man, die die dag verschillende drugs had genomen, is volgens de psychiater verminderd toerekeningsvatbaar door een manische psychose. ,,Hij kon geen beslissing nemen op rationele gronden.''

 

Officier van justitie Inge Peters eiste daarom dat de man een jaar moet worden behandeld in een psychiatrisch ziekenhuis. Volgens de psychiater is dan de kans op herhaling voldoende beteugeld.

 

Behalve de behandeling zou de man een celstraf moeten krijgen van zestien maanden waarvan zes voorwaardelijk. Volgens advocaat Valérie Andeweg was er geen poging doodslag. Ze vroeg daarom ook een lagere straf.

 

De uitspraak is 14 februari.