Anonymous ID: 682f56 April 21, 2020, 2:07 p.m. No.8876285   🗄️.is 🔗kun   >>6295

Militairen in witte jassen

 

Met zijn legergroene uniform en soldatenkistjes is kolonel Jeroen Hulst een opvallende verschijning in de gangen van Medisch Spectrum Twente (MST). Patiënten en verplegers in witte jassen lopen zacht fluisterend voorbij. De man-in-het-groen spoedt zich naar een werkoverleg met mede-militairen en de HR-afdeling van het ziekenhuis, achterin het gebouw.

 

Daar buitelen de vragen over elkaar heen. Hoe gaat het met de zeventien militair verpleegkundigen die het MST bijstaan om de golf aan coronapatiënten op te vangen? Termen als reanimatie en chirurgie worden afgewisseld met militaire als boots on the ground en battle captain.

 

De personeelsmanager van het ziekenhuis schenkt koffie bij voor de zes aanwezige militairen, deels gestoken in witte jassen van verpleegkundigen. Ze is blij met de militaire bijstand. „In praktische zin kunnen we veel van jullie leren”, zegt ze. „Jullie hebben aan een grassprietje genoeg om iemand te verbinden. Wij vragen eerst naar de protocollen.”

Kriskras door het land

 

Ruim vier weken geleden veranderde het leven van de hoge militair drastisch. Tot dan toe was Hulst commandant van het Opleidingscentrum in Hilversum. Dat leidt militairen op voor medische taken tijdens missies in het buitenland. Vanaf begin maart moest hij ineens kriskras door het land reizen, toen hij de militaire bijstand aan de opvang van coronapatiënten in ziekenhuizen in goede banen ging leiden.

 

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/21/militairen-in-witte-jassen-a3997411